Papa Franjo odbija primiti Mikea Pompea

DRUŠTVENE TEME

Mirna Majić

BREAKING: Komunistički papa Franjo odbija primiti Mikea Pompea!

[Prema stručnjacima, odnosi između Vatikana i SAD-a posljednjih su dana doživjeli izuzetno zaoštravanje.
Papa Franjo najavio je da neće primiti američkog državnog tajnika Mikea Pompea, koji će posjetiti Italiju sljedeći tjedan, jer bi “to moglo utjecati na američku predizbornu kampanju”.]

Otprilike 10 dana prije nego što su ga očekivali u Rimu, američki državni tajnik Mike Pompeo tweetao je da Vatikan “ugrožava svoj moralni autoritet” u odnosu na Kinu. Od tada su odnosi između Svete Stolice i SAD-a pretrpjeli izvanredne napetosti zbog obnovitelja sporazuma prvobitno potpisanog u rujnu 2018. između Crkve i vlasti u Pekingu o zajedničkom imenovanju katoličkih biskupa u Kini.

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je papu Franju da ne obnavlja dvogodišnji sporazum prije njegovog posjeta Vatikanu zakazanog za utorak ,29. rujna, kada se očekivao njegov sastanak s pontifikom.
Međutim, talijanski list La Repubblica, koji je vrlo blizak isusovačkom papi, iznenada je jučer objavio da se papa odbija sastati se s Pompeom.

Čini se da je razlog taj što je papa Franjo već obnovio tajni dogovor o imenovanju biskupa u Kini, unatoč američkom pritisku da Sveta Stolica zauzme kritičniji stav prema Pekingu i Kineskoj komunističkoj partiji što je povećalo progon kršćana –Uključujući katolike – od potpisivanja zloglasnog sporazuma.

“Jasno je da kinesko-vatikanski sporazum nije zaštitio katolike od odstupanja Partije, da ne kažem ništa o stravičnom postupanju Partije prema kršćanima, tibetanskim budistima, poklonicima Falun Gonga i drugim vjerskim vjernicima”, rekao je Pompeo u članku objavljenom u SAD-u religijskom magazinu First Things prošlog tjedna.

U međuvremenu je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin odlučno rekao prošlog utorka na tiskovnoj konferenciji koja se odnosila na Vatikan da će “dvije strane i dalje održavati blisku komunikaciju i savjetovanje i poboljšati bilateralne odnose”.

Ovo je potez bez presedana Vatikana koji, čini se, odbacuje američkog predsjednika Trumpa zbog komunističke Kine, možda čekajući hoće li Joe Biden, prokineski kandidat, biti izabran, a stavljajući se na stranu Zmaja-Sotone sada znamo da je papa Franjo službeno neprijatelj američkog naroda i kršćanstva uopće.

Međutim, 30. rujna Pompeo će se sastati s trenutnim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom i nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, koji je trenutačni tajnik za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice tijekom događaja pod nazivom “Unaprjeđivanje i obrana Međunarodna vjerska sloboda diplomacijom “, koju je američko veleposlanstvo organiziralo na simpoziju Svete Stolice.

U priopćenju za medije, američko veleposlanstvo u Rimu izjavilo je da:

“Simpozij će istaknuti diplomatske alate koje vlade, međunarodne organizacije i vjerske organizacije mogu koristiti za prepoznavanje i suočavanje s vjerskim progonima i poticanje međunarodne suradnje u zaštiti i promicanju vjerske slobode.
Vjerski progon i ograničenja vjerske slobode danas su među najvažnijim globalnim problemima ljudskih prava. Promicanje i osiguravanje vjerske slobode temelj je diplomatskog odnosa Sjedinjenih Država sa Svetom Stolicom.”
http://va.usembassy.gov/press-release-symposium-on-advancing-and-defending-international-religious-freedom/

Nažalost, američko veleposlanstvo u Rimu puno je demokrata koji su tamo smješteni za vrijeme Obamine administracije, pa će ih Pompeo morati zaobići kako bi iskreno razgovarao s predstavnicima Vatikana koji će biti prisutni na tom događaju.

🙏 Pomolimo se za Mikea Pompea dok ulazi na neprijateljski teritorij.

https://www.telesurenglish.net/news/pope-francis-will-not-receive-pompeo-in-his-Visit-to-italy-20200927-0007.html

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *