Ovakvi mediji koji dezinformiraju i cenzuriraju ne trebaju nikome

DRUŠTVENE TEME

Naslovi, sa ruba razuma zdrave pameti, pristojan je naziv za hrpu smeća i besmisla, koje se svakodnevno servira kroz razne portale, medije, vijesti, servise.
Papirnati mediji, davno su već izgubili bitku, jer njihova je proizvodnja dugotrajna, zahtjevna, za nju je trebala hrpa ljudi, novinara, graficara, urednika, fotografa, a finalni je proizvod ostao kao trajni dokazni materijal, svega napisanog. Živjelo se sporije. Pažljivije.
A onda, dolaskom interneta, medijskih portala, paralelno sa privatnim televizijama, privatnim portalima koje je mogao pokrenuti gotovo svatko, smisao i važnost medija, potpuno se promijenila.
Sadrzaj je postao brz, pokvarljiv, teme banalne, ali kreirane na način da izazovu emociju, strah, podrugljivost, ljutnju, koje će rezultirati klikanjem. A što više klikova, više je novca od marketinga. Nemilosrdno putovanje prema kraju je ubrzalo tempo…
Nekada, da bi dospjeli u medije, trebali ste napraviti nešto posebno, vrijedno objave, biti najbolji u svojoj domeni, imati važnu poruku. Kreirati svakodnevni sadrzaj, nije lagan zadatak. A akteri koji imaju smisla, nešto za poručiti ne nalaze se baš na svakom koraku. Produkcija vlastitog programa, traži financije, dobre ideje, rad na njima, a donosi rizik niske gledanosti.
A onda je Big brother učinio svoje.
Besmislen sadržaj zurenja u ispod prosječne ljude, bez talenata, često i smanjenih kapaciteta, prikovao je ljude za ekrane. Ruganje nekom, gorem od sebe, postalo je omiljena zabava i rušilo rekorde gledanosti. Akteri ovakvih sadržaja, po svojoj su popularnosti izgurali sve one, koji su im svojim znanjem, pameču, uspjesima i talentom, nabijali osjećaj krivice za vlastite neuspjehe i lišenost sadrzaja. A publika je svoje omiljene karikature ohrabrivala, prateći njihovo besmisleno putovanje u ništa, komentirajući svaki njihov potez, svojim viđenjem koliko je tko glup ili smiješan.
Oni, čiji mentalni sklop nije podnosio zaprljanje tog tipa, okrenuli su leđa medijima. Jednostavno se fokusirajuci na teme koje su ih zanimale, kroz druge kanale. I tako je prošlo nekoliko godina, a televizijske kuće, počele su svoj program prilagođavati ruralnim sredinama, selu, te starijim osobama. Jer to je bila jedina publika, koja još prati medije, a nju nisu smjeli izgubiti, jer tada bi mediji izgubili smisao. A to se već desilo. Ruralna publika, ne treba vrsne novinare i istraživačko novinarstvo. Treba nekog tko će kreirati sadrzaj, na temelju vijesti, obojane dozom straha, strepnje, makar od crvenog alarma. Malo politike, turska sapunica. Novinar je postalo zanimanje osoba, koji svojim znanjem, općom kulturom i komunikacijskim vještinama, s lakoćom komuniciraju sa ciljanom skupinom konzumenta sadržaja.
A vrtnja u krug, ocvale teme, besmislen sadrzaj, zvijezde koje obožavamo mrziti, otuzni poznati, gangsterska kronika, kreirale su obamrlost mozga, razvili nekritično razmišljanje. Sve je postalo besmisleno i bez sadržaja, apatičnost, beznađe, ali glavno da se piše.
A onda se desio projekt Covid-19.
Od jednom su se svi obratili medijima,tražeći odgovore, na novonastalu situaciju.
A oni su ih dočekali, onakvi kakvi jesu. Formirani za kreiranje sadrzaja namjenjenog ruralnoj publici, ne zahtjevnim penzionerima, koji gledaju u ekran, jer drugog izbora realno nemaju.
Medijski stručnjaci, znanstvenici, poznati znanstvenici, političari i lica koja nam nude mediji, izgledaju onako kako ih treba vidjeti publika kojoj su namijenjeni. A takvi su i naslovi, teme, sadržaj.
Sadrzaj kreiran da uplaši penzionere, izaziva smijeh kod mlađe publike. A i malo informiraniji prosječan čovjek, s lakoćom pobija teze znanstvenih plačnika, glasnogovornika.
Big brother bolest, big brother znanstvenici, Truman show, svi smo sudionici besmisla.
Medijska buka, koja dopire sa svih strana, portala, vijesti, kreirala je kaos, koji ni jedan procesor ne može dovesti u smisaoni red. A ljudi se još uvijek nadaju nekoj korisnoj informaciji.
Medijski sadrzaj, kreiran je da vas zadrži kraj medija. Ne kako bi vas informirao.
A najmanje od svega, rekao vam “istinu”.

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *