Od srpskog bratskog zagrljaja ostalo je mnogo mrtvih

DRUŠTVENE TEME

Na današnji dan 20.06. 1928.je na zasjedanju Narodne skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca , izbila žestoka rasprava. Puniša Račić je sa govornice zapucao na narodne zastupnike HSS-a i ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka te smrtno ranio Stjepana Radića, a ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu.
“Robiju” izdržava u Kaznenom zavodu u Zabeli kod Požarevca, gdje mu po dolasku upravnik kaznionice ustupa čitav prvi kat svoje vile, koja je bila izvan kruga kaznionice.
Nije bio ni pod kakvom paskom, dodijeljena su mu tri kažnjenika za osobnu poslugu (jedan za posilnog, drugi za kuhara a treći za tjelohranitelja) a imao je i slobodan izlaz u svako doba dana i noći… onaj tko kontrolira prošlost upravlja budućnošću.

Željko Glasnović

 •  
 •  
 •  
 •  

2 razmišljanja na “Od srpskog bratskog zagrljaja ostalo je mnogo mrtvih

 1. NA DANAŠNJI DAN
  U beogradskoj skupštini prije 88.godina izvršen je atentat na prvake Hss-a Stjepana Radića, Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Ivana Pernara i Ivana Granđu. To je bio pucanj u Hrvatsku i hrvatski narod.

  Pokolj u beogradskoj skupštini ostao je u pamćenju Hrvata kao jedna od najtežih nacionalnih tragedija.

  Posljedice atentata:
  Nakon atentata u Zagrebu su održane masovne demonstracije. Kralj Aleksandar I. Karađorđević je nakon atentata raspustio Narodnu skupštinu, zabranio djelovanje svih političkih stranaka, te uveo Šestosiječanjsku diktaturu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *