Obrana Vukovara

DRUŠTVENE TEME

Mile Bijondić

PRVI ZAPOVJEDNIK OBRANE GRADA HEROJA – DANAS U ZATVORSKOJ ĆELIJI NAKON TREĆEG MOŽDANOG UDARA I 2/3 ODSLUŽENE KAZNE ZBOG PRESUDE RADI ‘ZAPOVJEDNE ODGOVORNOSTI’.

U OBRANI OD JUGOČETNIČKE AGRESIJE BIO JE VRH OŠTRICE HRVATSKOGA MAČA.

DANAS JE GLAVNI TROFEJ NAKARADNOG HRVATSKOG PRAVOSUĐA.

Tomislav Merčep i Blago Zadro bili su glavni organizatori obrane Vukovara još prije početka općeg napada na grad. Njih dvojica bili su svjesni da će Vukovar biti prva meta Srba, a i da je okružen selima naseljenim Srbima što će ga dovesti u okruženje. Danas svi Vukovarci govore – da nije bilo Tomislava Merčepa Vukovar bi pao bez borbe.

Merčep je sudjelovao i u borbama za Lipik. Koliko su te borbe bile teške, svjedoči podatak da su do tada poginula čak četiri zapovjednika obrane. Osim u borbama za Lipik, Tomislav Merčep je vodio svoju postrojbu u borbama na najtežim ratištima Hrvatske: Gospiću i Pakracu. Mnogi tvrde da je dolazak Tomislava Merčepa bio ključan da ta dva grada ne padnu u ruke brutalnog i nemilosrdnog agresora.

Tomislav Merčep je danas u zatvoru zbog presude po zapovjednoj odgovornosti za zločine počinjene na području Pakraca i Lipika. Vrhovni sud Hrvatske je Merčepu prošle godine povećao presudu sa 5 i pol godina na 7 godina zatvora.

Merčep je u ustavnoj tužbi, koja je odbijena ove godine, naveo da je neodgovarajuće obrazložena zapovjedna odgovornost na temelju koje je osuđen. Zbog svega toga tražio je da Ustavni sud ukine presudu i cijeli postupak vrati zagrebačkom Županijskom sudu na novo suđenje. No Ustavni sud mu nije dao za pravo, odbivši sve njegove navode.

Svjedoci protiv Merčepa bili su: Josip Manolić, Josip Perković i Živko Juzbašić. Merčep je na suđenju optužio Perkovića da je stajao iza pokušaja njegove likvidacije u Vukovaru početkom 90-ih, na početku Domovinskog rata, gdje je Merčep bio zadužen za organiziranje obrane grada.

O Merčepu govori i heroj Vukovara Ivan Anđelić Doktor:

“Obranu Vukovara je postavio Tomislav Merčep, tada šef HDZ-a. Bez njega ne bi bilo ničega. On je naoružavao legalno i ilegalno svoje ljude. Merčep je radio u tvornici Borovo koja je imala 20.000 zaposlenih. Zbog njegova karaktera i poštenja, i Srbi su došli u našu Gardu, jer su ga poznavali i znali kakav je. Bili su i njegovi tjelohranitelji. Merčep je stvorio temelje za veliku tvrđavu, a drugi su se hvalili gotovom djetetu biti tata. Kako je on postavio obranu, tako je sve ostalo…

Srce mi se para kad sve vidim i svega se sjetim. Merčep nikada ne bi otišao iz Vukovara da Josip Manolić nije rekao da njegova nazočnost buni narod, pa je maknut iz Vukovara. A on je najzaslužniji za postavljenu obranu grada. Kažu, on je bio samo sekretar obrane, jer je brigada stvorena 23. rujna, pa ispada da su samo Dedaković i Borković bili zapovjednici.”

Danas je Tomislav Merčep teško bolestan. Nakon kraćeg liječenja od trećeg moždanog udara nastavak terapija imat će u zatvorskoj ćeliji. Iako nikad jači u duhu i nikada spremniji da se za Hrvatsku bori do kraja, posljedice trećeg moždanog udara su vidljive. Tomislav ne može sam bez pomoći hodati, otežano govori, dio usana je blokiran.

…a blokirane su i usne Hrvatske koja šutke gleda kako se njen heroj plako gasi u njenom uzništvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.