Obersnel je nasilnik i lažov

DRUŠTVENE TEME

Malo faktografije u prilog “lažima i uvredama” nezavisne vijećnice Ivona Milinović

DODATNE INFO A. Pijevac:
Prvo, „supružnici zaposlenika gradske uprave koji su dobivali autorske honorare za svečano otvorenje EPK“ odnosi se na supružnike – Leu Stoiljković Medved i Zorana Medveda.
Naime, Lea Stoiljković Medved bila je je voditeljica Službe za odnose s medijima i online komuniciranje u Gradu Rijeci, a glavna je savjetnica za odnose s medijima i komuniciranje u Rijeka 2020 d.o.o. https://20.moleku.la/ljudi/lea-stoiljkovic-medved. Zoran Medved je privatnik koji je od 2002. – 2008. godine bio član uprave Manufaktura d.o.o. (firma čiji je član uprave od 2002- – 2011. bio i Ivan Šarar – Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f…), a od 2008. godine vlasnik je Surogat d.o.o. https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f….
Surogat d.o.o. je 2018. godine izvršio poslove za Rijeku 2020. d.o.o. u vrijednosti 162.500,00 kuna, a 2020. godine Zoranu Medvedu je za skladanje „Opere Industriale“ isplaćeno 130.981,24 kuna.
S obzirom na poziciju Stoiljković Medved kao glavne savjetnice za odnose s medijima i komuniciranje u Rijeka 2020 d.o.o. te na sklopljene Ugovore Rijeka 2020 s Zoranom Medvedom, odnosno firmom čiji je vlasnik, u ukupnoj vrijednosti od 293.481,24 kune, postavlja se pitanje koju je ulogu i koliko utjecaja Stoiljković Medved imala prilikom odabira ponuditelja te se nameće činjenica da je gotovo 300 tisuća kuna isplaćeno njenom mužu.
Jesu li navedene jednostavne nabave bile transparentne, je li se odabir ponuditelja vršio bez pritiska i nepristrano i postoji li u navedenom sukob između javnog i privatnog interesa, ne znam.
Osim navedenog, Surogat d.o.o. je u tijeku izborne kampanje na lokalnim izborima 2017. godine ugovarao poslove s SDP-om, GO Rijeka http://www.sdp.hr/…/Primo…/1-1-lista-finizv/LISTA_Rijeka.pdf, na čijem je čelu tada bio upravo Vojko Obersnel, a čija je bliska suradnica bila upravo Stoljiković Medved.
Sve navedeno možda jest splet slučajnih okolnosti, ali možda i nije.

Drugo, vezano uz komentar Ivone Milinović, od projekta obnove Galeba trebalo se odustati još 2017. godine kada je bilo jasno da će investicija biti barem tri puta veća od planiranog.
Naime, kako bi se zadovoljila forma javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU http://arhiva.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1155, za koji je jedan od osnovnih kriterija bio da investicije u infrastrukturu ne prelaze 76.000.000,00 kuna, odnosno da investicija ne prelazi 5.000.000,00 eura po objektu (brod Galeb i “Šećerana”), procijenjena vrijednost radova na obnovi broda Galeb iznosila je 33.206.250,00 kuna što se već kod početka provedbe projekta pokazalo nerealnim, a što je potvrđeno zaduženjem za provedbu projekta (https://www.rijeka.hr/…/Odluka-o-zadu%C5%BEivanju-Grada-Rij…), preusmjeravanjem sredstava iz spomeničke rente za realizaciju navedenog projekta (https://sn.rijeka.hr/…/plan-raspodjele-sredstava-spomenick…/) i rebalansima Proračuna kojima su se sredstva prenamijenjivala upravo za obnovu Galeba.
Ne mislim da je prenamjena broda Galeb u brod muzej loša ideja, ali mislim da je projekt loše planiran, donesen je niz loših i nestručnih odluka te je isti u prije planiranom obliku trebalo obustaviti.

Također, mislim da pojedinci – Vojko Obersnel i Ivan Šarar trebaju preuzeti odgovornost za navedeno, kao i svi vijećnici koji su podržavali zaduženja Grada Rijeke i svi oni koji unutar Gradske uprave, ali i unutar Rijeke 2020. d.o.o navedenima na razne načine „drže ljestve“.

  • 42
  •  
  •  
  •  
    42
    Shares

2 razmišljanja na “Obersnel je nasilnik i lažov

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *