Njemačka računa na pobjedu Joe Bidena

DRUŠTVENE TEME

Mišljenje: Njemačka računa na pobjedu Joea Bidena kako bi se ponovno potvrdila kao jedan od najvažnijih saveznika SAD-a

“Berlin bi jako želio da se doba Baracka Obame vrate transatlantskim odnosima”, piše filozof i politolog Marek A. Cichocki

Na jednom od svojih predizbornih skupova, Donald Trump trebao je reći da bi ga mnogi režimi širom svijeta jako voljeli vidjeti kao predsjednika Sjedinjenih Država.

Kao neke od tih režima naveo bi Kinu, Iran i Njemačku. Poznata su Trumpova omalovažavanja Njemačke, ali je istina i da su loši osjećaji obostrani i da nitko u Berlinu ne krije da s nestrpljenjem očekuju pobjedu Joea Bidena na izborima.

Znakovito je da je berlinski muzej Madame Tussauds prije nekoliko dana u kontejneru za smeće ispred svog sjedišta izložio svoju voštanu figuru predsjednika Donalda Trumpa.

Mnogi njemački političari, uključujući njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, žure s izjavama da bi Bidenova pobjeda otvorila novo doba nevjerojatne suradnje između Njemačke i SAD-a. Također tvrde da bi to omogućilo izgradnju zajedničke platforme za rješavanje globalnih problema poput klimatskih promjena, migracija ili pandemija.

Njemačka se očajnički želi vratiti u doba transatlantskih odnosa Baracka Obame. To je zato što je u tom razdoblju Berlin bio jedan od najvažnijih američkih saveznika i mogao je ostvariti maksimalne koristi uz niske troškove zahvaljujući tom savezu.

Biden je neprestano ponavljao da je najveća prijetnja SAD-u danas Rusija, a ne Kina. Ovo njemačkim ušima mora zvučati vrlo ugodno. Berlin se još uvijek vidi kao srednjoeuropska država u odnosima s Moskvom i želio bi održati otvorena kineska tržišta.

Mnogi demokrati u Americi shvaćaju da Njemačka nije rješenje za rusku prijetnju, već dio problema. Njemačko-poljski odnosi također će predstavljati prepreku za povratak politike između Berlina i Washingtona na stare staze.

Ako se nesretna retorika koja dominira odnosima između Varšave i Berlina posljednjih nekoliko godina odbaci u stranu, vidjet ćemo da stvarni sukob koji se tiče cjelokupne sigurnosti regije leži u srži te retorike.

Zasad se, međutim, cijelo ovo njemačko iščekivanje Bidena kao spasitelja može slomiti protiv neugodne stvarnosti, ali rezultat izbora 3. studenog nije jasan. Ako su rezultati neizvjesni, unutarnji sukob koji hara Amerikom i Zapadom pojačat će se još većom snagom.

M. A. CICHOCKI

Sa fb Mirna Majić

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *