Ne sloboda medija u vrijeme Korona krize

DRUŠTVENE TEME

SABORSKA zastupnica Karolina Vidović Krišto organizirala je ispred sabora konferenciju pod nazivom (Ne)sloboda medija u vrijeme širenja koronavirusa.
Zastupnica je na konferenciju pozvala Lidiju Gajski, specijalisticu interne medicine, profesora Valerija Vrčeka, predstojnika Zavoda za organsku kemiju te imunologa Srećka Sladoljeva.

TEKSTUALNI PRIJENOS
“Ako je sve što radi Stožer u skladu sa zakonima, zašto se ne otvori javna rasprava na dobrobit svima”, kazala je Vidović Krišto.

“Zahvaljujem Vidović Krišto što nam je omogućila da se obratimo javnosti”, kazala je Gajski. “Znate li da test može biti pozitivan a da niste zaraženi? Znate li da je broj umrlih jednak onom proteklih godina? Znate li da su na vrhuncu krize bolnice bile prazne? Znate li da su maske pogubne za psihoemocionalni razvoj djece? Znate li da širom svijeta znanstvenici traže ukidanje mjera?” nastavila je.
“Ako niste znali za ovo, onda se potpuno neupućeni. Ustav jamči slobodu izražavanja i slobodu medija. Zakon o medijima navodi pravo javnosti da bude točno i pravovremeno informirana”, nastavlja Gajski svoje izlaganje. “Slobodu govora može se ograničiti samo iznimno, sloboda govora najveće je dostignuće demokratskog društva. Koronakriza nije trivijalna tema, već fenomen koji iz temelja mijenja naše živote na gore. Mediji moraju prestati širiti propagandu, to se posebno odnosi na HRT, kojeg svi plaćamo. Od HTV-a tražimo emisiju u kojoj će se sučeliti stručnjaci različitih stajališta o koroni. Ako to ne učine, tražimo smjenu ravnatelja”, dodala je.

“Situacija s pandemijom nije ozbiljna, ali je bolesna”
Valerije Vrček kazao je da “situacija s pandemijom nije ozbiljna, ali je bolesna”. “Društvo je bolesno, poremećeno. Gdje je nestalo istraživačko novinarstvo? Gdje je nestalo otvoreno društvo?” pita se.
“Mediji izruguju svetinje, a što je s epidemijom? Mediji ukidaju sekularno društvo. Uvedena ja institucija dogme, horor i pošast ove pandemije, to je proglašeno neupitnim. Uvedeni su medijski alati za cenzuru, portali za inkviziciju. Mi živimo u stanju koje se može opisati teološkim pojmovima, živimo u iščekivanju novog normalnog, konačnog spasa od igle. Imamo svog boga koji se zove zdravlje pod svaku cijenu”, nastavlja.
“Serološki testovi su roba s greškom. Lažno negativni rezultati idu do 40 posto. Provjerite sami. Nijedan komercijalni test nije validiran od nijedne mjerodavne institucije za testiranje asimptomatskih ljudi. Svakodnevna izvješća kojima se siluje javnost su fejk brojevi kojima se može manipulirati”, kaže.
“Jesmo li pristali na sterilizaciju okoliša, moraju li tramvaji biti sterilni? To je besmisleno i opasno, pustite djecu da se igraju i prljaju i skinite im maske. Očekujemo li povećan broj alergija zbog dezinficijensa? Povećan broj astme? Kemijski smo sterilizirali svakodnevni prostor”, kaže na kraju.

Sladoljev: Ovo je cenzura zdrave pameti
Srećko Sladoljev kazao je da se ovdje radi o “cenzuri zdrave pameti”.
“Dobio sam brojne nagrade. Tijekom epidemije ospica desilo se sve što sam predvidio. Mediji su me počeli izbjegavati. Odmah po proglašenju epidemije korone, najavio sam više stvari. Maske ne djeluju i to je sad potvrđeno”, rekao je Sladoljev.
“Mediji me izbjegavaju, zašto?” dodao je.

Vidović Krišto pozvala je medije da Festival slobode poprate kako priliči. “Izvještavajte o tome profesionalno, istinito i na dobrobit hrvatskih građana.”

(Neka se čuje i druga strana jer sloboda govora, misli i izražavanja u Ustav RH nije stavljena kao floskula nego je duboko iskustveno i povjesno potvrđeno da bez te slobode nema nikakve slobode, a samim time ni demokracije. Mm)

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *