Ne dajte se duhovno slomit pod pritiskom zla

DRUŠTVENE TEME

Josip Jurčević

Užasna je tuga i tragedija sve što nam se događa nakon 1991. godine, koja je stvarno herojsko doba hrvatske povijesti. Svatko od nas nosi dio odgovornosti s kojom se moramo suočiti jasno i razgovjetno.
Ali nikako ne smijemo zapasti u beznađe i malodušje te odustajati, jer to je glavni cilj prema kojem nas svim sredstvima tjeraju udruženi vanjski neprijatelji i izdajnici.
Prateći što dugo i dobro radi Gordana, uvjeren sam da ona to sve razumije i zna, te da ne će odustati, nego je ova njena poruka krik da nas što više osvijesti i potakne na odlučnije djelovanje.
Nemamo pravo dustajati, jer nam to ne dopušta niz stoljeća u kojima su mnogi naši preci patili i žrtvovali se više od našeg naraštaja.
Na toj povijesnoj patnji i žrtvi buknulo je 1991. herojstvo našeg naraštaja, koji je stvorio slobodu da možemo odlučivati o našoj sudbini. Ostao nam je složeni ali najbezopasniji dio, a to je da prepoznamo tu slobodu, otmemo se hipnozi u koju su nas uvukli. te se organiziramo i preuzmemo hrvatske institucije koje su prijevarom ostale okupirane.

Svatko treba napraviti koliko zna i može. To će sigurno dati rezultate. Ne treba gubiti nadu i vjeru u svoje osobne i zajedničke mogućnosti, jer to vodi u osobnu psihološku i zajedničku socijalnu destrukciju. Ljudska bića su istovremeno prepuna kontradiktornosti, nestabilnosti, slabosti, nepredvidljivosti, potencijalnosti te veličanstvenih nadahnuća i mogućnosti. Nije to samo puka teorija, jer tome je svjedočio svatko tko je sudjelovao u događajima herojske 1991.
Prema tome, ne dajte se duhovno slomiti pod pritiskom zla.

 • 16
 •  
 •  
 •  
  16
  Shares

1 razmišljanje na “Ne dajte se duhovno slomit pod pritiskom zla

 1. POVIJEST SE PONAVLJA

  Početkom devedestih, za neke ratnih, za neke profiterskih, nastupile su promjene kojih smo svi postali svjesni puno, puno kasnije. Projekcije koje su tada rađene, očito nisu bile najsretnije osmišljene. Završetkom rata, kreće finalni proces otimačine društvenog vlasništva. Događa se slom domaćih banaka (gubici pokriveni na teret poreznih obveznika), događa se uvođenje PDV-a i slom većine nekadašnjih proizvodnih poduzeća, događaju se masovna umirovljenja po tzv. posebnim propisima. Događaju se brojne afere koje ni dan danas nisu završene. Događa se procvat divlje gradnje, zemljišne knjige i dalje ostaju nesređene. Enormni rast cijena nekretnina uvjetovan stranim bankarskim kreditima, koji nije popraćen rastom plaća povezanih s graditeljstvom, stvara privid da se u zemlji nešto radi, osim trgovine i ugostiteljstva. Donosi se strateška odluka o ulasku u Eu i Nato savez, strani poslovni subjekti počinju investirati u Hrvatskoj. Vlada Jadranke Kosor 2011. po odluci Vrhovnog suda, vraća HZMO-u novac koji je prethodno nezakonito skinut s računa u vidu dionica, između ostalog i INE. I napokon, 1.7.2013. postajemo 28. punopravna članica Eu. Puno toga je prethodilo tom trenutku, od obećanja do prijetnji i zastrašivanja, a sam postupak izmjene potrebnih više od 50% glasova ukupnog broja birača, izmijenjen je u više od 50% izašlih na izbore. Financijska nedisciplina, tromo i neučinkovito pravosuđe, netransparentni propisi koji se mijenjaju na dnevnoj bazi.. otjerali su strani kapital iz Hrvatske. Najveći investitor u državi je sama država, a postupci tzv. javne nabave stvorili su prve prave domaće proračunske milijunere i milijardere. Masa ljudi ostaje bez posla, odlazi iz Hrvatske bez mogućnosti izbora. Događa se Borg afera koja ruši iz temelja koncepciju o 200 bogatih obitelji koji će biti glavni nositelji ekonomske stabilnosti i samostalnosti države. Događa se atmosfera straha pojedinaca zbog ekonomske neizvjesnosti za sve politički neužnjirane. Diskriminacijski Ovršni zakon stvara preduvjete za posljednju i najveću pljačku građana ikada. Rasprodaju se nekretnine i otoci, koncesioniraju nacionalni resursi nepoznatim vlasnicima, ruše se temeljni pravni postulati. Ostaje nam samo da se pozdravimo ratnim pozdravom, “preživjeli”. A tko preživi, pričat će. Sretno!
  Davor Banović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *