NE BOJTE SE JER SUSTAV NE MOŽE BEZ VAS

DRUŠTVENE TEME

NE BOJTE SE JER SUSTAV NE MOŽE BEZ VAS
(poruka podrške stranke Promijenimo Hrvatsku zdravstvenim radnicima)

Zašto je sutra dan D za sve zaposlene u zdravstvu koji se nisu cijepili? Zato što će pokazati shvaćaju li svoj položaj i hoće li njihov strah od udaljenje s posla, u slučaju da nemaju negativan test, biti jači od straha za vlastiti život. Svi znamo da su ti testovi nepouzdani i da se nekima omogućuje da trpaju novac u džepove.
Otkaz ne može nitko dobiti i to smo vam već sve objasnili uz pomoć odvjetnika Mate Knezovića. Javno smo objavili konkretne pravne savjete kako se zaštititi od nezakonitog udaljenja s posla i kako komunicirati s ravnateljem ustanove i to isključivo pismeno. Svi zakoni su na vašoj strani.
Ukoliko pristanete na testiranja dva puta tjedno to će kratko trajati a potom ćete testove morati plaćati sami, kako bi neki zbog težeg financijskog stanja pokleknuli. Na kraju niti to neće biti dovoljno već će tražiti da se cijepite.
Ono što je ključno jest da zaposlenici u zdravstvu shvate da je veći strah Vlade i ministarstva zdravstva ukoliko tisuće medicinskih sestara, tehničara, liječnika i nemedicinskog osoblja u zdravstvu odbije se testirati ali dođe na posao. Ravnatelji će ih poslati doma u skladu s odlukom Stožera. Ali te tisuće radnika će faliti u sustavu koji ionako puca po svim šavovima a nema ih tko zamijeniti. Dakle, necijepljeni zdravstveni radnici su oni o kojima ovisi sve. To nije niti Vlada, niti ministarstvo zdravstva, niti Stožer. Ukoliko vas budu poslali doma na nekoliko dana sami će vas zvati i moliti da se vratite na posao. Oni jednostavno testiraju koliko ste spremni braniti sebe, svoje ja, svoj život i svoju slobodu. Ako ide – ide, ako ne ide molit će vas da se vratite.
Postoji samo jedan način da obranite svoja zakonska prava, a to je da se svi budete sutra ili narednih dana zajedno. Oni upravo računaju da ste nesposobni se organizirati, da će svatko voditi računa samo o sebi i da su vaši strahovi jači od vas.
Sjetite se kako vas nisu dirali kada je proteklih godinu dana bilo najteže, kada ste padali s nogu, kada ste bili potplaćeni i kada ste se razbolijevali od stresa. Tada niste bili opasni po pacijente. Sada, kada je situacija neusporedivo bolja sada se žele baviti vama, a potom svima nama jer im ostaje samo prisila i sijanje straha kao način vladanja.
Za to postoji samo jedan lijek – građanski neposluh. Ili kako bi rekao veliki Gandhi: Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost.
Sloboda se ne dobiva, ona se uzima, a samo slobodan čovjek je zavrijedio zvati se čovjekom.
Podržimo svi naše medicinske sestre, tehničare, liječnike i sve ostale u zdravstvu koji su pod neviđenim pritiskom, ucjenama i nezakonitom prisilom. Pokažimo to lajkovima i komentarima, a tko sutra može i izravnom podrškom.
Sjetite se: na Festivalu slobode okupilo nas se 20 tisuća, a zbog vas i socijalnih radnika bi ubrzo moglo 120 tisuća. U nama je snaga promjena, u nam je rješenje, u nama je sloboda koju su samo privremeno zatočili. Ne bojte se – jer se oni moraju bojati.

 •  
 •  
 •  
 •  

1 razmišljanje na “NE BOJTE SE JER SUSTAV NE MOŽE BEZ VAS

 1. “Boje se!
  Treba ih razumjeti!
  Progovorit’ će oni kada dođe vrijeme.
  Čuvaju ljudi svoja radna mjesta.
  Zašto bi se prerano izlagali i riskirali”?
  Zbore tako neki moji prijatelji, opravdavajući one koji su pozvani govoriti.
  Jesmo li 1991.godine od liječnika očekivali i tražili:-“Uzmite puške u ruke i stanite pred tenkove”?
  Nismo.
  I nismo imali pravo to tražiti!
  Jesmo li to tražili ili očekivali od intelektualne elite?
  Nismo.
  I nismo imali pravo to tražiti.
  Jesmo li to tražili od političara?
  Nismo.
  I nismo imali pravo to tražiti.
  Jesmo li to tražili od svećenstva?
  Nismo.
  I nismo imali pravo to tražiti.
  Pred tenkove i pod udar ognja i čelika, u ledene vrleti i blatnjave rovove smo stali mi.
  Znani i neznani, hrabri i manje hrabri, zreli i golobradi, …
  Mnogi od nas su imali djecu.
  Radna mjesta.
  Karijere.
  Snove.
  Mnogi su napustili školovanje.
  Bilo je to “naše vrijeme”!
  I odazvali smo se!
  Zaustavili silu ognja, čelika i smrti!
  Ne pitajući za posljedice.
  Cijenu.
  Platili smo koliko je trebalo.
  Danas?
  Danas je njihovo vrijeme.
  Liječnika, intelektualaca, političara, svećenika!
  No, oni ŠUTE!
  Čekaju!
  Još nije vrijeme!
  Oni šute, s mi neuki nismo pozvani govoriti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *