Napustio nas je vitez Anto Kovačević

DRUŠTVENE TEME


Anto Kovačević rođen je u Adi, općina Odžak, Bosna i Hercegovina,1952. godine. Za vrijeme školovanja bio je i pitomac sjemeništa na Šalati i u Zadru a kasnije stipendist austrijske Vlade za studija filozofije u Beču.[3] Doktorirao je filozofiju u Beču.[4]

Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima18. listopada 1981. godine, uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama. Ti su studenti povratkom u Beč međunarodnim institucijama i austrijskim vlastima iznijeli kako ih je na takve izjave prisilila komunistička vlast u SFRJ.

Pa već dulje vremena razmišljam kako odgovoriti na replike gospođe Pusić koje su uvredljive. Gospođo Pusić u ime digniteta ovog Sabora moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca. A ona hoće biti mudrac.

Amnesty International proglasila je Antu Kovačevića »zatvorenikom savjesti« jer nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu (ili poboljšanje) državnog sustava, te jer je osuđen zbog svojih mišljenja i govora. Kazna mu je izrečena na blagdan sv. Iva­na, 24. lipnja 1982. i glasila je: 8 i pol godina robije te konfiskacija imovine. Nakon žalbe kazna je smanjena na 6 godina, te je Anto Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.[5]

Za vrijeme svog saborskog mandata zabilježen je njegov sukob sa zastupnicom Vesnom Pusić. Na 17. sjednici Hrvatskoga sabora, 12. listopada 2001. godine, u ispravku netočnoga navoda Kovačević je rekao:“Pa već dulje vremena razmišljam kako odgovoriti na replike gospođe Pusić koje su uvredljive. Gospođo Pusić u ime digniteta ovog Sabora moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca. A ona hoće biti mudrac.

Napustio nas je čovjek koji je jasnoćom svog izričaja i beskompromisnom borbom za vrijednosti u koje je vjerovao obilježio hrvatsku politiku.
Anto Kovačević 1952.- 2020.

Željko Sačić je napisao

Zbogom prijatelju , dragi naš Ante.. Nećemo te zaboraviti, nevinog su Te i dokazano lažno optužili , montirano, pravomoćno osudili ( u prvom stupnju na 8,5 godina ) na 6 godina robije u SFRJ za nepostojeći , neodrživi politički “verbalni”delikt..Bio si istinska žrtva jugo komunizma…i nevin ( užas !)odrobijao u Zenici preko pet godina ” teskog zatvora” , kao “narodni neprijatelj” !

Molimo se za Tebe. Vjecni Mir i spokoj Duši , daruj Mu Gospodine !

Njegov govor u saboru bio odmor za dušu,svaka rječ je imala svoju težinu,najbolje kad je spustio na zemlju Vesnu Pusić, točno rekao gdje pripada,elokventan,inteligentan, vrh,vrhova,počivaj u miru Božjem neka ti je laka Hrvatska gruda za koju si robijao i iznad svega volio.

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *