Napadi na katoličku crkvu u Francuskoj

DRUŠTVENE TEME

Ako netko misli da pretjerujem, evo izvatka iz izvješća francuskog ministarstva unutrašnjih poslova za 2017. i 2018. godinu:Karta koju ovdje vidite preuzeta je s christianophobie.fr, web stranice posvećene praćenju djela „Christianophobia“ u Francuskoj i ostatku svijeta… ova karta zapravo dokumentira širok spektar zločinačkih aktivnosti, poput vandalizma, krađa i paljenja, koje su se događale na crkvama i na grobljima u Francuskoj 2017. i 2018. godine. Također treba napomenuti da iako ova karta dokumentira neke relativno teške zločine, poput požara ili rušenja crkvenih statua, mnoge od ovih značkica na karti odgovaraju incidentima povezanim s grafitima. Ipak, Newsweek je u ožujku 2019. izvijestio da je Francuska doživjela “niz napada” na katoličke crkve gdje vandalizam uključuje i požare i skrnavljenje.Vandali su razbijali kipove, rušili tabernakele, raspršili ili uništili euharistiju i srušili križeve. U ožujku 2019. godine, središnja služba kriminalističke službe Francuske, SCRC, izvijestila je da je u 2018. bilo oko 875 djela vandalizma nad katoličkim crkvama. Ministarstvo unutarnjih poslova došlo je do sličnog zaključka objavivši izvještaj u veljači 2019. godine …da je u 2018. godini bilo 1.063 protukršćanskih radnji (od kojih se oko 700 odnosi na imovinske zločine, a 100 se odnosi na nasilna djela), 541 antisemitska djela (od kojih se 81 odnosi na nasilje, a 102 na krađu imovine) te 100 antimuslimanskih djela.
Ministarstvo je navelo da je jedan od razloga zašto su katoličke crkve bile izloženije češće od mjesta štovanja drugih religija leži u tome što Francuska jednostavno ima više crkava (oko 40.000). Prema izvješću Ministarstva napadi na kršćane bili su na istoj razini kao prethodne godine, a napadi na židovsku zajednicu povećali su se tijekom 2018. Više o tome na: godine.https://www.snopes.com/fact-check/churches-destroyed-in-france/

Zašto o ovome pišem? Zato što taj fenomen nasilja i vandalizma spram vjerskih objekata raste iz godine u godinu i širi se zapadnim svijetom oštečujući i razarajući kulturne objekte i spomenike čime uništava stoljetnu baštinu naše civilizacije i kulture. Je li to slučajno ili je i mene napao virus teorije zavjere?

  •  
  •  
  •  
  •  

9 razmišljanja na “Napadi na katoličku crkvu u Francuskoj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *