Na današnji dan 1992. godine ubijen je Stojan Vujnović Srbin jedan od heroja Domovinskog rata

DRUŠTVENE TEME

Na današnji dan 1992. godine ubijen je jedan od heroja Domovinskog rata – Stojan Vujnović “Srbin”.
Vujnović je rođen u selu Andrijaševci pokraj Vinkovaca. Oženio se i dobio kćer Andreu. Početkom rata u Hrvatskoj priključuje se postrojbama vinkovačkog HOS-a. Sudjelovao je mnogim borbama u okolici Vinkovaca (Komletinci, Mala Bosna, Nijemci) i ubrzo postao zapovjednik jednog od vodova vinkovačkog HOS-a. Nešto prije pada Vukovara u srpske ruke, 16. studenog 1991. sudjeluje u protunapadu Hrvatske vojske na srpske položaje čime je spriječen pad Komletinaca. Zbog svog imena i prezimena koja podsjećaju na srpska, dobio je nadimak Srbin.
Nakon potpisivanja Sarajevskog primirja 3. siječnja 1992. sukobi u Hrvatskoj se privremeno smiruju i Vujnović, kao iskusan vojnik, postavljen je od strane vodstva Hrvatske stranke prava za zapovjednika II. bojne HOS-a “Ante Paradžik”, koja je djelovala u Bosanskoj Posavini, sa sjedištem u Domaljevcu te mu je pri tome dodjeljen čin pukovnika.
Dana 11. rujna 1992. Vujnović je u krenuo kombijem u kratak posjet kući i kod mjesta Grebnice dvije osobe u maskirnim odorama su ispalile na vozilo nekoliko tromblonskih mina, dok je prema drugim izvorima na vozilo zapucano automatskim puškama iz tri smjera. Vujnović je ubijen na mjestu, a njegova suputnica Lenka Perić je ranjena. Uspjela je doći do obližnjih položaja HOS-a kod Lijeskovca i ispričati borcima što se dogodilo. HOS-ovci su došli do kombija ali ubojice nisu otkriveni.
Lenka je u pratnji HOS-ovaca prevezena u Đakovo u bolnicu te je kasnije nestala.
HOS-ovci su iznjeli teoriju da je Vujnović ubijen od strane HVO-a, no to nije potvrđeno. HVO je iznio mogućnost djelovanja srpskih diverzanata koji su ubili Vujnovića. Postoji i priča da je Vujnović ubijen jer je trebao preuzeti zapovjedništvo nad 104. HVO brigadom.
Po želji pripadnika II. bojna HOS-a preimenovana je u II. bojnu HOS-a Stojan Vujnović Srbin te je dobila oznaku s njegovim likom.

sa Facebook stranice dogodilo se na današnji dan – domovinski rat

  • 465
  •  
  •  
  •  
    465
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *