Mađarski premijer Orban: Utjecaj Georgea Sorosa korumpira EU

DRUŠTVENE TEME

Mirna Majić

Mađarski premijer Orban: Utjecaj Georgea Sorosa korumpira EU

[“Soros je zajednički nazivnik u napadima na Mađarsku”, kaže premijer Orban]

“Financijer milijarder Goerge Soros glavni je korijen korupcije u Europskoj uniji”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u svom redovnom tjednom pregledu na nacionalnoj postaji Kossuth Radio (danas) u petak ujutro.

“Zajednički nazivnik u međunarodnim napadima je George Soros”, rekao je Orban. “Želi zaraditi novac i steći utjecaj, a za to kupuje ljude u institucijama Unije – to je sada korupcija. Sve dok George Soros ima ovu razinu utjecaja u Europskoj uniji, mora se reći da Unija je korumpirana”.

Mislio je na nedavne napade na Mađarsku podpredsjednice EU komisije Vere Jourove koja je Mađarska označila kao “bolesnudemokraciju”, a zajednički ,vođe četri frakcija Europskog parlamenta pozivaju da isplata EU (750 milijardi €) fondova za oporavak budu vezani za kriterije vladavine prava.

Kao odgovor na Jourove uvrede Orban je pozvao na njezinu ostavku , rekavši da “ove izjave nisu samo izravan politički napad na demokratski izabranu vladu Mađarske koji su postali uobičajena stvar, već i ponižavanje Mađarske i mađarskog naroda. Prvo je neprikladno, ovo drugo je neprihvatljivo”.

Jourova je poznata po svojim vezama sa Sorosom, s javnim kalendarom Europske komisije koji detaljno navodi sastanke između njih dvojice u Bruxellesu 11. lipnja 2015., 26. travnja 2017. i 9. studenoga 2017.

I Mađarska i Poljska trenutno su meta rasprava o vladavini zakona u EU, s napadima na obje konzervativne vlade koje podržavaju političari vezani za Sorosa , poput njemačkog ministra ,protivnika Mađarske vlade, Michaela Rotha. Soros je zatražio da Mađarska bude kažnjena.

“Pozivam EU da od Mađarske napravi testni slučaj”, napisao je Soros u izjavi ovog tjedna, pozivajući Bruxelles da napravi primjer iz Mađarske, uključujući pokušaje da se financiranje EU-a veže za uvjete vladavine zakona.

U kolovozu je Soros u intervjuu tvrdio da su Mađarsku i Poljsku okupirali neprijatelji Europe.

“Mnogi politički lideri i pokreti protive se vrijednostima na kojima je utemeljena Europska unija. U dvije zemlje ove su snage zapravo okupirale državu: Viktor Orban u Mađarskoj i Jarosław Kaczynski u Poljskoj”, rekao je.

Orban i Soros godinama su se ideološki suprotstavljali, a Orban je prošlog mjeseca napisao : “Najveća prijetnja nacionalnom samoodređenju danas je globalna mreža zagovornika Otvorenog društva koja nastoji ukinuti nacionalno upravljanje. Ciljevi mreže Georgea Sorosa s neograničenim financijskim sredstvima i ljudski resursi su jasni. Ubrzavanjem migracija stvorit će mješovitu etničku pripadnost, otvorena društva kako bi demontirali nacionalno odlučivanje i stavili ga u ruke globalne elite”, piše Orban.

Orban je u svojoj radijskoj emisiji dodao da su optužbe za korupciju u Mađarskoj političko sredstvo ljevice koje se koristi za diskreditaciju onih koji im se protive.

“Osim toga, korupcija na njemačkom govornom području veća je nego za nas [u Mađarskoj]. Tamošnja je tiskovina puna skandala, postoji ogroman skandal s pranjem novca, dok su u Skandinaviji dvije banke na rubu neuspjeha zbog pranja novca”, rekao je Orban. “Ne volim kad Zapad zauzme stav da su besprijekorni.”

Mislio je na takozvanu “istragu spisa FinCen”, koja je dokazala da su najviši rukovoditelji najveće njemačke banke Deutsche Bank imali znanja o pranju novca iz Rusije u iznosu od 10 milijardi dolara.

Koronavirus pandemija

Govoreći o pandemiji koronavirusa koja je dosegla svoj drugi, ozbiljniji val od prvog, kako u Mađarskoj, tako i drugdje u Europi, Orban je rekao da je zemlja na pola puta krize, sa sedam mjeseci zaostatka i sedam mjeseci ispred, očekujući da će biti oslobođeni “između svibnja i srpnja sljedeće godine, do tada će, nadamo se, biti dostupno cjepivo”.

Također je rekao da kada je pitao predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen kada će (milijarde eura koje Unija ulijeva u medicinska istraživanja ) proizvesti cjepivo, nije imala odgovor.”
MTI
————————
Foto 2. : Vera Jourova (stoji između Georgea Sorosa i njegovog sina) primila je Sorosa na sastanke 11. lipnja 2015., 26. travnja 2017. i 9. studenog 2017.

  • 86
  •  
  •  
  •  
    86
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *