1 razmišljanje na “Komunisti kao što su trovali Alojzija Stepinca truju i danas nas

 1. BEZ PARDONA

  Točno na današnji dan prije 60 godina umro je velikan Katoličke crkve, i hrvatski velikan, kardinal Alojzije Stepinac. Baš u teškim vremenima Katolička crkva dala je velike svjedoke vjere i ljudskosti, počevši od kardinala Stepinca koji je uzdignut na čast oltara, pa sve do anonimnih ljudi čije je svjedočanstvo kršćanskog života impresivno.

  Čitajući povijest Crkve, redovito dolazimo do zaključka da je Crkva uvijek duhovno jačala iznutra kad joj vlasti nisu bile naklonjene. Alojzije Stepinac najbolji je primjer čovjeka, crkvenog velikodostojnika, koji se u teškim ratnim vremenima Drugoga svjetskog rata, kad život ništa nije značio, javno zalagao za čovjeka. Daleko je odjeknula njegova propovijed 25. listopada 1942. godine u zagrebačkoj katedrali, kad je rekao: „Svaki narod i svaka rasa, kako se danas odrazuju na zemlji, imade pravo na život dostojan čovjeka i na postupak dostojan čovjeka.“

  Stepinac je bio dosljedan čovjek. Bio je domoljub, ali je prije svega bio odan svome poslanju. Neustrašivo je javno osuđivao rasna, ideološka i politička progonstva. Zahtijevao je poštovanje svake osobe, bez obzira na rasu, narodnost, vjeru, spol i dob. Povijesna je činjenica da se kardinal Stepinac, tadašnji zagrebački nadbiskup, za vrijeme NDH snažno zalagao za pomoć u spašavanju Židova i Srba koji su se našli na udaru ustaškog režima.

  O tome govore mnogobrojne njegove pismene intervencije, pisma zahvale, kao i mnogobrojni svjedoci. O tome je puno već rekla i američka povjesničarka židovskog podrijetla iz Sarajeva Esther Gitman u svojoj knjizi o spašavanju Židova u NDH, kao i poslije u dokumentarnom filmu na tu temu. Kao i u slučaju Židova, ta je povjesničarka više puta naglasila kako treba istražiti na isti način i kakva je bila Stepinčeva uloga u spašavanju Srba u NDH. I o tome postoje njegove pismene zamolbe ustaškim vlastima, sve do poglavnika Ante Pavelića, postoje također i zahvalnice, kasnije su o tome govorili i sami svjedoci, Srbi, srpski crkveni velikodostojnici…

  Ali jugoslavenska historiografija od Stepinca je napravila ratnog zločinca i suradnika ustaškog režima jer je Partija na čelu s Titom tako odlučila i jer mu je tako presuđeno na montiranom sudskom procesu nakon rata, samo zato što se nije htio pokloniti Titu i Crkvu u Hrvatskoj odvojiti od Vatikana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *