Kome su se prodali profesori ????

DRUŠTVENE TEME

Denis Smajo

Ovo javno prozivanje sumnjivih profesora je dobar potez, da ne ispadne da uvijek samo kritiziram. Slažem se da treba javno prozvati “ugledne” profesore koji pljuju na svoju struku i treba ih javno priupitati zašto to rade te zašto idu kontra jasne sudske i eu prakse. Treba ih i preupitati da li je njihovo pisanje plaćeno, i ako jest, od koga točno. Šteta da mediji nisu malo više prenijeli ovo reagiranje.

Zanimljivost: Pravna analiza slučaja Franak iz 2016. godine koju profesor Siniša Petrović potpisuje kao mentor.

Ono što bih još spomenuo kod profesora Siniše Petrovića, jest zanimljivost da je spomenuti profesor bio mentor u jednom pravnom završnom radu iz 2016. godine. Rad su napravila dva mlada pravnika (Ivan Pižeta i Ivan Branimir Pavičić), u kojem je tema bila analiza sudskog postupka u slučaju Franak, a koji su za ovaj rad dobili i rektorovu nagradu.

Inače, u toj analizi je potpuno potvrđen pravni stav koji ide u korist potrošača i pravni stav suca Dobronića. Profesor Siniša Petrović tada je taj rad potpisao kao mentor, i dodatno pohvalio analizu da se vodila argumentima. Priupitao bih javno profesora kako to da se odjednom njegovi stavovi mijenjaju u korist banaka, protivno dosadašnjoj pozitivnoj sudskoj praksi, te bih ga pitao da javno obznani da li je za posljednji svoj rad primio novac, a ako ga je primio, da obznani od koga ga je primio. Jer mišljenja sam da se pravna i ekonomska struka ne smije prostituirati, odnosno da se piše nešto ovisno o tome.tko to plaća. Po meni je tu možda riječ o kriminalu, mitu i korupciji. To je najjadnije ako netko može kupiti mišljenje “uglednih” profesora sebi u korist, to onda pokazuje koliko smo kao društvo na niskim granama.

O pravnoj analizi koju spominjem je čak pisao opširno i večernji list. Ovdje na linku imate članak:

https://www.vecernji.hr/…/prihvati-li-ili-odbije-arbitrazu-…

Evo citiram iz članka najzanimljiviji dio.

“Obradili su sve dosadašnje stupnjeve postupka i dali perspektivu nastavka trakavice pred međunarodnim pravosuđem. Sve je u vezi s tim studentskim radom zanimljivo – od pravne argumentacije i sagledavanja eventualnih reperkusija budućih postupaka, samozatajnosti autora koji ne žele izrijekom komentirati stavove napisane “crno na bijelo”, do mentora Siniše Petrovića, redovitog profesora na katedri za trgovačko pravo i pravo društava, no široj javnosti poznatijeg kao bivšeg člana nadzornih odbora Ine i Croatia Airlinesa i još uvijek aktualnog člana NO-a Atlantic grupe, često spominjanog i u kontekstu prijateljstva s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem.

S obzirom na to da bi se većina teza iz rada pod nazivom “Analiza slučaja, novi pristup ispitivanju valjanosti ugovora o kreditu i nastavak slučaja pred međunarodnim tijelima” mogla svesti pod zajednički nazivnik podrške prvostupanjskoj presudi suca Trgovačkog suda Radovana Dobronića, bilo je neizostavno priupitati mentora o pravnoj težini analize i tome stoji li ovaj doktor prava i sadržajno iza nje.

– Rad dvojice studenata po svojem opsegu, dubini i kvaliteti nadmašuje ono što se od studentskog rada očekuje. To potvrđuje i okolnost da ga je neovisno povjerenstvo u kojem su predstavnici nastavnika i studenata predložilo za Rektorovu nagradu. Ja sam kolegama bio mentor jer su se javili sa željom da pišu temu iz područja koje ulazi i u materiju predmeta koji predajem. Moja uloga mentora jest da ih uputim na tehniku pisanja, moguću argumentaciju te upozorim na pravne probleme, dvojbe, nedorečenosti – objasnio je svoju poziciju Siniša Petrović.”

Isti profesor je mentor Mirelle Rodin koja je u sukobu interesa jel živi u kući pod hipotekom nelegalnih rba zadruga a radi sve njima u korist.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.