Kako funkcionira fašizam

DRUŠTVENE TEME
Nino Mogorović

35 min ·

“Podsjetio bih na knjigu Jasona Stanleyja “Kako funkcionira fašizam”, u kojoj se navodi da je jedan od prvih poteza, kada je Hitler osvajao vlast, bio upravo napad na pravosuđe – ustvrdio je znakovito Đuro Sessa, dodajući da je suvremeni politički trend populizma razlog zašto se sve svaljuje na pravosuđe. (Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH, YUtarnji list)
Odvratno što ovaj nelustrirani ostatak bivšeg režima slobodno zastupa u javnosti – po njemu kod nas nije problem što primjerice, na Vrhovnom sudu radi 90% sudaca koji su to bili i u totalitarnoj komunističkoj YUgoslaviji, a preostale odabiru i imenuju opet ti isti yugo kadrovi koji kontinuirano kontroliraju sudstvo od 1945. do danas već on, kao provjereni i pouzdani “antifašist” upozorava što donose tzv. “populisti” naime, preuzimaju retoriku fašista, a kad dođu na vlast preuzeti će i njihovu praksu.
Po Sessi kod nas korupcije u pravosuđu praktički nema, percepcija gotovo 80% hrvatskih državljana je potpuno kriva, oni su valjda žrtve “populističke” promidžbe, tako da treba sve ostati kako jest – yugo komunistički suci kao brana protiv nadolazećeg fantomskog “fašizma”.
Kod nas se situacija u pravosuđu ne može usporediti s dolaskom Hitlera na vlast već s padom njega i njegova nacional – socijalizma u Njemačkoj te procesom denacifikacije njihovih sudova i pravosuđa u cjelini, a što je kod nas potpuno izostalo. Kod nas treba sudove i državna odvjetništva očistiti od ostataka yugo komunističkih kadrova koji drže monopol u tim strukturama. U protivnom mi nismo pravno uređena država, a što je glavni preduvjet za nesputani i brzi gosppodarski razvoj Republike Hrvatske.

  •  
  •  
  •  
  •  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *