Izjednačavanje krivnje za Domovinski rat neće vam proći, mir se ne gradi na nepravdi

DRUŠTVENE TEME

Lilli Benčik

Je li i to u sklopu misije ministra Tome Medveda o općem izjednačavanju hrvatskih i srpskih žrtava, bez obzira na povijesni kontekst i odgovornost za početak ratnih zbivanja?

“Hrvatska se okreće budućnosti, ali ne zaboravlja prošlost. Nakon poruka iz Knina kako svaka žrtva zaslužuje poštovanje, kao i da nevine žrtve nemaju naciju ili vjeru”, smatram da žrtve imaju pravo na pravdu, vape za pravdom, a u ovakvom okretanju budućnosti premijera Plenkovića i ministra Medveda nema pravde, nameće se nepravda!

Može li se graditi mir na nepravdi, na nepravednom izjednačavanju žrtava?

Ne može, jer takav mir izvorište je trajnog nezadovoljstva, ponovno traumatiziranje žrtava, a spirala zla se nastavlja.

Da Srbi nisu počeli provoditi njihov mitološki projekt Velike Srbije, bi li zločina uopće bilo? Ne bi!

Da su Srbi u Hrvatskoj prihvatili Hrvatsku kao svoju domovinu 1991. godine, bili žrtava uopće bilo? Ne bi!

Da nisu provodili “Balvan-revoluciju”, bili žrtava uopće bilo? Ne bi!

Još su nam u svježem sjećanju balvani preko pruga i cesta po Hrvatskoj od 17.kolovoza 1990.godine, kada je počela takozvana balvan-revolucija, početak oružane pobune dijela srpskog stanovništva u Hrvatskoj protiv demokratski izabrane vlasti.

Predsjednik tadašnje općine Knin Milan Babić proglasio je ratno stanje. Bio je to šok i nevjerica za zemlju koja je velike prihode ostvarivala upravo od turizma.

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zapovjedio je hitnu intervenciju. Oklopne transportere koji su krenuli Ličkom magistralom u Titovoj Korenici zaustavilo je srpsko stanovništvo pa su se povukli prema Slunju.

Poslana su i tri helikoptera s pripadnicima specijalne policije koje su kod Ogulina presrela tri MIG-a Jugoslavenske narodne armije i prisilila ih da se povuku i odustanu od obavljanja zadaće.

„balvan revolucija“ je bila prvi čin agresije na hrvatski narod, koji se plebiscitarno na referendumu izjasnio za slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

Barikade su vođe pobunjenim Srbima objasnili kao otpor hrvatskim specijalcima, u čijem dolasku su vidjeli najavu novog genocida nad Srbima i »ponovno punjenje jama«, jer je, po njima, vlast Franje Tuđmana napustila antifašističku ostavštinu i opredijelila se za ustaštvo i genocid nad Srbima, gdje je svako spominjanje riječi Hrvat ili Hrvatski bio positovjećen s NDH i s ustašama. Svako istjecanje hrvatskih simbola isto tako bio poistovijećen s NDH. Ovo poistovjećivanje nove vlasti s onom iz NDH, je retorika srpskih vođa i danas , a bila je uspješna retorika koju su koristili oni koji su htjeli da pobuna nastane i da se raširi u Hrvatskoj. Pobuna dijela Srba u Hrvatskoj, koja je počela” balvan revolucijom” iako se pravdala sasvim iracionalnim strahom od genocida nad Srbima, bila je ustvari direktno uperena protiv svake moguće suradnje s hrvatskom vlašću. https://hrvatskepraviceblog.wordpress.com/2020/08/15/je-li-i-dom-hrvatskih-branitelja-prikladno-mjesto-za-odrzavanja-12-dana-srpske-kulture-u-istri-jesu-li-srbi-privilegirani-pa-za-njih-ne-vrijede-korona-preporuke-i-odustajanje-od-manifestacije/

  •  
  •  
  •  
  •  

10 razmišljanja na “Izjednačavanje krivnje za Domovinski rat neće vam proći, mir se ne gradi na nepravdi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *