IN MEMORIAM-ANTE GLIBOTA

DRUŠTVENE TEME

VELIMIR BUJANEC

IN MEMORIAM – ANTE GLIBOTA
(Slivno/Imotski 1945. – Pariz 2020.)

Napustio nas je i posljednji hrvatski uznik iz Tuđmanove i Veseličine grupe, koji je, progonjen od Titovih jugo-komunista, robijao 70-ih – Ante Glibota. Jedan od naših najvećih intelektualaca, preminuo je danas u Parizu, gdje se desetljećima borio za hrvatsku slobodu i nezavisnost – prvo kao politički emigrant, potom kao cijenjeni aktivist, dobrotvor i lobist kojemu su uvijek na prvome mjestu bili nacionalni, a ne osobni interesi.

Ante Glibota je bio član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti te Američkoga instituta za arhitekturu. Bavio se izdavaštvom i spada među Hrvate s najvećim brojem objavljenih naslova na stranim jezicima. Bio je ugledni galerist, povjesničar umjetnosti, teoretičar arhitekture i kolekcionar, no prije svega – častan čovjek i istinski domoljub. Još od devedesetih zagovarao je lustraciju, zbog čega ga tzv. mainstream mediji nisu voljeli. Bilo bi lijepo da ga se u ovim tužnim trenucima prisjeti i HRT, ali čisto sumnjam jer kod njih prostor za hommage dobivaju uglavnom bivši partijaši, ali ne i oni koje je partija progonila…

Ante nije bio na prodaju i žestoko je, bez dlake na jeziku, kritizirao baš svaku pojavu i pojedince koji ne osjećaju bilo Hrvatskog naroda. Njegovim odlaskom naša je nacija izgubila važnog čovjeka, a Bujica, nažalost, dragoga gosta.

HRVATSKI VITEZ ANTE GLIBOTA – S NAMA JE!

  • 154
  •  
  •  
  •  
    154
    Shares

2 razmišljanja na “IN MEMORIAM-ANTE GLIBOTA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *