Hrvatska nije srezala nijedan porez, u Njemačkoj PDV 16%

DRUŠTVENE TEME

Za raseljavanje je bolji veći porez.

Brojne europske države iskoristile su koronakrizu kako bi srezale porezno opterećenje i tako potaknule potrošnju, pomogle tvrtkama i ubrzale oporavak gospodarstva. Hrvatska nije među njima.

Možda najveći zahvat u poreznom sustavu napravila je Njemačka, koja je odlučila srezati opću stopu PDV-a s 19 na 16 posto. Vlada kancelarke Angele Merkel smanjila je i sniženu poreznu stopu PDV-a , i to sa sedam na pet posto. Nove su porezne stope u primjeni, kako su objavili svjetski mediji, od 1. srpnja do kraja ove godine. Što će biti nakon toga, vidjet će se.

Izmjene u poreznom sustavu proveo je i niz drugih europskih zemalja. Tako je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo smanjiti stopu PDV-a na turizam i ugostiteljstvo s 20 na pet posto, dok se kupnja e-knjiga i e-novina više uopće neće oporezivati. U vladi Borisa Johnsona nadaju se da će smanjenje poreznog opterećenja na pojedine djelatnosti ne samo pomoći njihovom poslovanju u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa nego i potaknuti potrošnju, posebno u popularnim pubovima.

I Austrija je u jeku koronakrize odlučila izmijeniti porezni sustav pa su u Beču u drugoj polovici ove godine odlučili smanjiti stopu PDV-a na bezalkoholna pića s 20 na 10 posto, dok je stopa PDV-a za usluge smještaja, kulturu i tiskana izdanja srezana s 10 na pet posto.

U Evropi svi mogu smanjiti porez osim Hrvatske.

Kakav je u nogometu takav je i u Politici

  •  
  •  
  •  
  •  

6 razmišljanja na “Hrvatska nije srezala nijedan porez, u Njemačkoj PDV 16%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *