HRVATSKA NIJE SIGURNA ZEMLJA

DRUŠTVENE TEME

Stipo Mlinarić Ćipe

[HRVATSKA NIJE SIGURNA ZEMLJA]

I već odavno to nije. Još iz vremena otkad su iz njezinih arhiva nestajali transkripti kako bi ih se koristilo za njeno rušenje, obezvrjeđenje Domovinskog rata, i kako bi se sudilo našim herojima, i kako bi se ugrozilo njene temelje.
Hrvatska nije sigurna zemlja. Postoje krajevi Hrvatske u kojima ne smijete razviti hrvatski barjak, zapjevati himnu, ili koju drugu hrvatsku pjesmu, navijati za hrvatsku reprezentaciju, jer ćete dobiti batine.

Hrvatska nije sigurna zemlja. Ako se borite za nerođeno, za zaštitu braka, za kršćanske simbole, vjerska načela, možete očekivati diskriminaciju, progon, omalovažavanje. Ako ste javna osoba, onda o tome morate šutjeti.

Hrvatska nije sigurna zemlja. U njoj je moguće da preko 400 000 građana poželi pokrenuti referendum, pa kad u najtežim uvjetima na svijetu to i uspiju, moguće je da vam vlada pod nadzorom i nalogom njezinog premijera, javno opali šamar, i ukrade vam 40 000 potpisa.

Hrvatska nije sigurna zemlja. U njoj ni biskupi moraju šutjeti o vjerskim istinama, ili će ih se po nalogu vlade, progoniti, diskreditirati… Tome smo svjedočili kad je premijer održao lekciju svim biskupima Hrvatske, prigodom čega su tek izrekli svoje mišljenje.

Hrvatska nije sigurna zemlja. U brojnim mjestima diljem hrvatske nije moguće dobiti posao u državnoj službi ako se niste prodali nekoj stranci. Ondje vas se prisiljava na nemoralne i nezakonite radnje, ili ćete nastradati. Možete doživjeti da vam stranački poslušnici prijete, zastrašuju vas i progone ako im se ne pokorite. Primjera je bezbroj.

Hrvatska nije sigurna zemlja. U njoj su kriminalci umreženi sa sudstvom, i od njih vas nitko ne može zaštititi. Jer to političarima nije prioritet. Jer su brojni od njih i sami u tom lancu.

Hrvatska nije sigurna zemlja. U njoj ne možete normalno investirati ako prije toga ne zadovoljite apetite mafije, birokracije, kriminalaca, stranačkih operativaca. Mnogi su tako propali, i morali su napustiti Hrvatsku.

Hrvatska nije sigurna zemlja. U njoj vas porezni inspektori mogu uništiti – ako im se tako prohtije. Ali istovremeno, drugi državni inspektori koji bi htjeli provoditi zakon, tim istim kriminalcima ne mogu ništa, nego moraju strahovati za svoj posao. Brojni od njih jedva izdržavaju taj pritisak.

Hrvatska nije sigurna zemlja, i sigurnom je ne mogu učiniti ni branitelji političari – ako postanu stranački ljudi. Takvih na žalost imamo. I to je osobito obeshrabrujuće: da oni koji se nisu bojali metka ni granate, drhte pred stranačkom stegom.

Hrvatska nije sigurna zemlja. U njoj poljoprivredni proizvođač strahuje od političkih podilaženja uvoznicima jeftinih i loših proizvoda, kojima pustoše naša sela i ognjišta, dok naši plugovi hrđaju.

Hrvatska je danas manje sigurna nego za vrijeme rata. Onda smo imali tvrde linije prema neprijateljskim položajima, i svojim tijelima smo ih branili. Neprijatelj nije imao šanse, jer smo stajali pred njim. Dok su je ratnici čuvali, Hrvatska je bila sigurna zemlja. Ona to danas nije.

Hrvatska danas nije sigurna zemlja, jer kroz političke redove ulaze i prolaze oni koji joj ne žele dobro. Negativno utječu na naše zakone, na naše političke odluke, prolaze kroz naše institucije, a nitko ni ne zna dokle su sve došli. Gdje sve i kako nanose štetu, opstruiraju, prodaju, izdaju, ucjenjuju..

Da bi Hrvatska postala sigurna, mora doći netko treći. Tko će poremetiti taj obrazac ponašanja, i tko će presjeći uhodane tokove, kriminala, korupcije, povlađivanja, političkog trgovanja i nagađanja…Ja sam to prepoznao u Domovinskom pokretu. Kad jednom netko presiječe taj sustav, najednom će se stvoriti milijarde naših kuna, nova radna mjesta, pravednija i brža birokracija bez korupcije i reketarenja…

Samo je potrebno da dođe netko treći. A mogla bi uskoro krenuti u tom smjeru. Blizu smo toga.
Idemo tome doprinijeti. Pokušati presjeći političke trgovine kakvom su se namirili Pupovac i HNS; kako bi omogućili da u jednom malom mjestu posao imaju šanse dobiti pošteni i odgovorni, a ne stranački poslušni; kako bi spriječili povlađivanje uvoznicima naspram proizvođačima, kako bi se hrvatski barjak smio razviti bilo gdje i zapjevati državna himna; kako bi se čuvale kršćanske vrijednosti i štitili nacionalni interesi… Kako bi se spriječilo da malog obrtnika i proizvođača reketare birokrati i mafijaši u sprezi…

Mislim da je ovo taj čas.

  • 51
  •  
  •  
  •  
    51
    Shares

4 razmišljanja na “HRVATSKA NIJE SIGURNA ZEMLJA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *