Brutalni pokolj na današnji dan prije 78 godina

DRUŠTVENE TEME

Željan Jurlin

Na današnji dan!

Prije 78 godina izvršilo se jedno od najbrutalnijih pokolja tijekom 2. svjetskog rata na području Dalmacije. O tom se stravičnom masakru nad Hrvatima Dalmacije ne samo da se jako dugo šutjelo, nego ga se čak htjelo pripisati Hrvatima (ustašama),a taj je mit živio sve do 90-ih godina kada se tek otvoreno počelo pričati da su to napravili četnici.

Prema riječima mještana, u zabiokovskim selima Rašćane, Kozica, Dragljane i Župa stradalo je 270 nevinih žrtava, dok službeni podatci navode 141 žrtvu, a među njima i tri katolička svećenika (kozički fra Ladislav Ivanković, rašćanski don Ivan Čondić i župski don Josip Braeonović). Četnici navode kako su ubijali sve muškarce od 15 godina na više, a u samoj Kozici zapaljeno je 397 kuća i staja te oko 85 posto objekata.

O najkrvavijem danu novije vrgoračke povijesti i jednom od najbrutalnijih četničkih zločina tijekom 2. Svj. rata četnik Petar Bačević piše u svom izvješću Draži Mihailoviću: „Vratio sam se s puta po Hercegovini. Četiri naša bataljuna, oko 900 ljudi krenuli su 30. augusta preko Ljubuškoga, Imotskog i Podgore i izbili kod Makarske, na more. Sedamnaest sela spaljeno, 900 ustaša ubijeno, nekoliko katoličkih sveštenika živo oderano. Prvi put posle sloma poboli srpsku zastavu u more i klicali kralju i Draži. Naši gubici minimalni.“P

  • 250
  •  
  •  
  •  
    250
    Shares

2 razmišljanja na “Brutalni pokolj na današnji dan prije 78 godina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *