BOŽE ČUVAJ HRVATSKU OD OSUĐENE ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE

DRUŠTVENE TEME

HDZ I FORMALNO PROGLAŠEN KRIMINALNOM ORGANIZACIJOM

Vrhovni sud je danas nakon maratonskog 10-godišnjeg procesa u aferi “Fimi media” pravomoćno osudio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera na kaznu od 7 godina zatvora i mora vratiti 14,9 milijuna kuna državi. HDZ-u je presuđeno da mora vratiti 18,1 milijun kuna koje je stekao prikupljajući novac putem marketinške firme “Fimi media” preko koje se prikupljao novac iz raznih poduzeća a potom izvlačio u korist osuđenika i stranke HDZ.
Vrhovni sud je potvrdio da je HDZ na čijem je čelu bio Sanader bio praktično organizirana kriminalna skupina. Protiv Sanadera se vodi još nekoliko sporova iz poznatih velikih afera Hypo, HEP Dioki, Planinska…
No, Sanader je ispao žrtveni jarac svoje stranke jer su ga zbog spašavanja vlastitih glava, kojih je bilo puno, potapali kako bi sprali ljagu sa sebe i HDZ-a. A ta se ljaga nikada neće moći oprati.
Danas je Plenković, sav pokisao, izjavio da HDZ prihvaća presudu Vrhovnog suda i da će HDZ vratiti novac. Valjda misli da će to biti dovoljno da narod povjeruje da je on šef nekoga novoga HDZ-a koji s onim prije nema veze. Plenković nam je poručio da sadašnji HDZ nema nikakve veze s onim HDZ-om iz vremena Sanadera iz čega proizlazi da je u međuvremenu HDZ prošao kroz kompletnu transformaciju i unutrašnje samopročišćenje, što je očajnička izjava Plenkovića koji nije našao bolju strategiju obrane, jer ona naprosto ne postoji.
Iako je osuđen za kriminalna djela, a posebno na funkciji predsjednika vlade i političku korupciju Sanader ipak nije “pakirao drugovima” jer ih je očito mnoge mogao povesti sa sobom u zatvor. Je li to učinio iz koristi ili zbog straha za život ne znamo.

HDZ će uvijek ostati HDZ i tu se suštinski od Sanadera do Plenkovića ništa bitno nije promijenilo. Prisjetimo se samo afera iz Plenkovićeve ere; od Vjetroelektrana i Josipe Rimac, grupe Borg i njene uloge u aferi Agrokor. U njegovom prvom mandatu od 2016-2020.g. iz 20 ministarstava 15 najviših dužnosnika nije dočekalo kraj mandata zbog raznih afera.
Na kraju, pogledajte “legendarni” govor Ive Sanadera u Ciboni u kojem najavljuje totalni rat protiv svih oblika kriminala.
Na kraju njegovog govora svira pjeva se HDZ-ova himna “Bože čuvaj Hrvatsku”.
Uistinu, Bože čuvaj Hrvatsku od HDZ-a.

 • 416
 •  
 •  
 •  
  416
  Shares

3 razmišljanja na “BOŽE ČUVAJ HRVATSKU OD OSUĐENE ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE

 1. Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a, ali i te stranke koja će uz 3,5 milijuna kuna kazne državi morati vratiti i 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi, u studenome 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.

 2. Vrhovni sud u svojoj je presudi naložio koja se imovina oduzima od Ive Sanadera i članova njegove obitelji, kako bi se namirio utvrđeni nesrazmjer u njegovoj imovini i imovinska korist od počinjenja kaznenog djela u ukupnom iznosu od 14.896.372,90 kuna.

  Sanaderu pritom nije oduzeta niti jedna od nekretnina koje su pod blokadom, nego je spomenuti iznos namiren od sredstava na računima njega i njegove obitelji te konačnim oduzimanjem dijela njegove zbirke umjetnina. Vrhovni sud “prebacio” je tako u vlasništvo Republike Hrvatske 12 umjetničkih slika, mahom ulja na platnu, među kojima su i djela Vlahe Bukovca, a čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi 275.000 eura. Riječ je o “Bukovcima” koji su tek kasnije pronađeni u kući Stjepana Fiolića, a gdje ih je Sanader bio sklonio.

  Za namirenje ostatka bila su dostatna sredstva na Sanaderovim računima u Hrvatskoj i Austriji, kao i na računima njegove supruge i kćeri koji su tijekom postupka bili blokirani, a sada će sredstva s njih biti trajno oduzeta. Riječ je o milijunskom iznosu u raznim valutama na računima u domaćim bankama na ime Sanadera te njegove supruge i djece, ali i više milijuna kuna u eurima pohranjenim na računima u Austriji, a koji su glasili uglavnom na Sanaderova pokojnoga punca Ivu Šarića.

  Naime, otkriveno je kako je Sanader na tim računima držao preko milijun eura. Na jednome od računa u tirolskoj Raiffeisenlandesbank bilo je pohranjeno 701.000 eura, na drugome još 180.000 na trećemu 120.000, dok je u na depozitu u Innsbrucku imao vrijednosnice vrijedne oko 171.000 eura. Usto, zaplijenjeno mu je i 50.000 eura koje je imao u jednom bankovnom sefu u Austriji.

 3. Konačno je završila pravosudna trakavica!
  Pravomoćna presuda Vrhovnog suda za Fimi mediju:

  HDZ je službeno koruptivna stranka!
  Državu Hrvatsku vodi stranka pravomoćno osuđena za korupciju!?

  Ivi Sanaderu je zbog zdravstvenog stanja kazna smanjena s osam
  na sedam godina zatvora, dok su ostale kazne ostale iste. Bivšem HDZ-ovom rizničaru Mladenu Barišiću potvrđena je kazna od dvije godine i 10 mjeseci zatvora. Također, ostavljena je jednaka kazna HDZ-u koji mora platiti novčanu kaznu u iznosu 3,5 milijuna kuna te vratiti 14,6 milijuna kuna.

  – Optuženoj je pravnoj osobi – političkoj stranci kao otegotna okolnost cijenjena visina znatne pribavljene protupravne imovinske koristi. Pravilno je prvostupanjskom presudom izrečena novčana kazna 3.500,000,00 (tri milijuna petsto tisuća) kuna i oduzeta imovinska korist od 14.609,497,07 kuna. Cijenjeno je da je riječ o vodećoj parlamentarnoj stranci koja zbog većeg broja članstva, ali i broja zastupnika ima značajne prihode.

  E moj narode koga ti biraš da vodi državu?
  Lilly Benčik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *