Bivši ministar Kuščević kaže da bismo trebali imati povjerenja u Apis

DRUŠTVENE TEME

Ministar Kuščević kaže da bismo trebali imati povjerenja u APIS:

Evo zašto zdrav razum kaže da ne bismo

Kada Vam informatiku i državne informacijske sustave vodi susjedov mali iz garaže ili prekvalificirani pekar koji se bavi politikom…

DOBRO DOŠLI U LEGLO UHLJEBA

Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama

Uvaženi novinar Marcel Holjevac ističe kako je APIS uhljebljenja jama jada i korupcije ljudi koji ništa u životu ne znaju raditi nego žicati mito od drugih i stvarati korupciju.

Tvrtka Apis IT u zajedničkom vlasništvu države (51%) i Grada Zagreba (49%), koja bi trebala provjeravati potpise za referendum o izbornom sustavu koji bi mogao ugroziti stranačko-partijski duopol HDZ-SDP-a, poznata je prije svega po jednoj stvari – po uhljebljivanju stranačkih kadrova HDZ-a i SDP-a. Drugim riječima, potpise bi trebali provjeravati oni čije bi umrežene sinekure referendum najviše mogao ugroziti.

Do pred nešto više od godinu dana, tvrtka koja se ne zove po srpskom teroristu, kako bi netko mogao pomisliti, već je njeno ime akronim za “Agencija za podršku informacijskim sustavima” i u biti se radi o državnoj i ujedno gradskoj agenciji za informatizaciju javne uprave, je bila inkubator mladih SDP-ovaca. U fokus javnosti su dospjeli 2014., kad je Jutarnji list objavio kako je u dvije godine broj zaposlenih narastao za 114, uglavnom članova SDP-a. Naime ne radi se o tvrtki koja proizvodi software nego ga kupi i implementira u sustav a za sve to plaćaju građani RH. Javno poznato pravilo je da na natječajima informatičara i testiranju ne dobivaju posao stručni i izvrsni informatičari nego pretežno po stranačkoj pripadnosti i koji nisu previše bistri te ne postavljaju previše pitanja…

Somunova uprava

Nadzorni odbor
Dragica Bando, OIB: 11670817251
Zagreb, Roberta Frangeša Mihanovića 7

 • član nadzornog odbora

Slavica Pezer Blečić, OIB: 01369947724
Zagreb, Kneza Ljudevita Posavskog 17

 • predsjednik nadzornog odbora
 • postala član Nadzornog odbora dana 23.05.2016. godine i predsjednik Nadzornog odbora dana 27.06.2016. godine

Mirka Jozić, OIB: 88885027422
Sesvete, Štibrenska 1/A

 • zamjenik predsjednika nadzornog odbora
 • postala član nadzornog odbora dana 30.06.2017. godine, a zamjenik predsjednika nadzornog odbora dana 14.07.2017. godine

Ana Stavljenić-Rukavina, OIB: 68165892500
Zagreb, Šenoina ulica 27

 • član nadzornog odbora
 • od 15. studenoga 2017. godine

Gordana Marić, OIB: 64748930848
Zagreb, Volavjanska 4

 • član nadzornog odbora
 • od 17. svibnja 2018. godine

Osobe ovlaštene za zastupanje
Vlado Rendulić, OIB: 09741443159
Zagreb, Završje 81

 • član uprave
 • zastupa društvo zajedno s predsjedinikom uprave ili s drugim članom uprave od 19. prosinca 2017. godine

Saša Bilić, OIB: 16172172557
Zagreb, Palinovečka 19 L

 • predsjednik uprave
 • zastupa društvo pojedinačno i samostalno, postao predsjednik uprave dana 15.11.2017. godine

Ivana Gudelj Tičak, OIB: 12864329973
Zagreb, Šestinska cesta 11

 • član uprave
 • zastupa društvo zajedno s predsjednikom uprave ili s drugim članom uprave od 11. lipnja 2018.

Članovi SDP-a su bili predsjednik Uprave Hrvoje Somun, koji je kasnije išao na američku turneju sa Zoranom Milanovićem, potrošivši 27.000 kuna Apisovog, dakle državnog novca, na 6 noćenja u superluksuznom hotelu, članovi Uprave su tada bili još i Lovro Mateš i Denis Herstak, a među novozaposlenima su bili: Michael Legesse, član predsjedništva Gradske organizacije Foruma mladih grada Zagreba, Željka Kruc, predsjednica Foruma mladih Grada Zagreba, ogranak Črnomerec, Alen Mazalica, član Foruma mladih SDP-a.

U APIS-u je zaposlen još jedan član Glavnog odbora SDP-a, Dražen Posavec, potom Bernardićev blizak suradnik i član zagrebačkog odbora SDP-a, Omer Eškić, zatim SDP-ovac Ivica Pranjić, te potpredsjednik Foruma mladih SDP-a, Damir Prelčec.

U APIS-u je 2013. zaposlena i Alisa Lambaša Meić, članica Foruma mladih i supruga SDP-ovca Jurice Meića, zatim Zoran Suton, rođak financijskog tajnika SDP-a, Martina Mikulčić Prka, supruga zagrebačkog odvjetnika Mladena Prke u čijem odvjetničkom uredu radi supruga Tomislava Sauche, šefa kabineta Zorana Milanovića.

Veze sa Sauchom i zapošljavanja po partijskoj liniji

Ovdje valja spomenuti da je Saucha, optužen za krivotvorenje putnih naloga, blizak prijatelj bivšeg Predsjednika uprave APIS-a Hrvoja Somuna. Usto, Jutarnji je list naveo da je Somun na čelo Odjela za suradnju s europskim fondovima kojeg je osnovao kad je preuzeo Apis postavio prijateljicu i prvu susjedu iz osnovnoškolskih dana koja ima samo srednju stručnu spremu.

Potom, tu su Mladen Stanić i Iliana Raškaj, koji su bili kandidati za niže funkcije u stranci, odnosno stranački kandidati na nižim razinama. Svi su oni tada svježe zaposleni u APIS-u, čime je Milanović održao jedno od predizbornih obećanja iz Plana 21 – “Naš posao je osigurati vaš posao”.

Sve u svemu, inspektorica rada Pavka Kovač je, prema navodima Jutarnjeg, u listopadu 2014. više od tjedan dana temeljito provjeravala zapošljavanje 41 osobe koje imaju ili člansku iskaznicu SDP-a, ili su obiteljski i prijateljski povezane s istaknutim članovima te stranke.

Iz APIS-a su kasnije demantirali tekst Jutarnjeg, poručivši kako je od dolaska nove uprave do datuma objave teksta broj zaposlenih porastao za samo oko trideset.

Otkaz šefici računovodstva jer je propitivala sumnjive troškove

No ono što nisu rekli je da se od kolovoza 2012. do kraja 2013., Somunova Uprava riješila ukupno 76 zaposlenih, a zaposlila 114 novih. U međuvremenu je još i dio starih zaposlenika pod pritiskom napustio firmu ili dobio otkaz, a njihova mjesta su zauzeli članovi foruma mladih SDP-a. Otpuštanja su pravdana “reorganizacijom” kojom će se riješiti neperspektivnih kadrova i smanjiti troškove, no u međuvremenu su prihodi smanjeni, troškovi bitno povećani, a usput su dramatično porasli i tzv “troškovi reprezentacije”.

Sindikat državnih službenika je tada upozorio da je s posla udaljena šefica računovodstva APIS-a, koja je bila i predstavnik radnika u Nadzornom odboru, a koja je, kako tvrdi Sindikat, došla u nemilost uprave nakon što je na sjednicama NO-a počela propitivati visoke troškove službenih poslovnih kartica u inozemstvu te nakon što je odbila provesti nezakonite naloge isplate naknade za prijevoz i pomoći pojedinim radnicima, što je objavio Večernji list. Usto, Uprava tada nije pokrenula postupak izvanrednog otkaza što je preduvjet udaljavanja s posla.

Nakon parlamentarnih izbora 2015. Tomislav Karamarko se, doduše tek nakon što je s Mostom formirao Vladu, žalio da ih je Apis pokrao na brojenju glasova, tvrdio je da im je ukradeno pet ili šest mandata, a na krađu glasova su nakon Karamarka javno posumnjali i drugi, i lijevi i desni, i Orah i pravaši.

Nova stranka, stara priča

No kako se promijenila vlast, promijenile su se i stvari u Apisu, i to radikalno: Sad tamo nisu na čelu SDP-ovi uhljebi, nego HDZ-ovi uhljebi. Od prošle godine predsjednik uprave je Saša Bilić koji je prije toga 12 godina radio u T-comu, a u HDZ se učlanio 2016. godine. Prije njega je tranzicijski direktor bio Vlado Rendulić, kojega je Plenkovićeva Vlada u siječnju prošle godine imenovala privremenim šefom Uprave te tvrtke, a kojem je mandat istekao 9. srpnja 2017.

Da Bilić nije samo običan član HDZ-a već politički aktivan svjedoči što je bio član izbornog tima Drage Prgometa za zagrebačku gradsku upravu na lokalnim izborima. HDZ ga je u kampanji predstavljao kao kandidata koji će, kad Prgomet zasjedne u gradonačelnički stolac, biti njegov glavni čovjek zadužen za digitalizaciju poslovanja zagrebačke gradske uprave. HDZ je isticao da je Bilić magistrirao poslovno upravljanje na britanskom Henley Management Colegeu te da je u karijeri vodio niz projekata digitalizacije, poput projekta digitalizacije u Hrvatskim poštama i projekta pametnog nadzora ranog otkrivanja požara u hrvatskim županijama.

Druga dva člana Uprave su Ivana Gudelj Tičak i Vlado Rendulić, koji je prije bio vojni obavještajac i član Uprave MORH-ove tvrtke Pleter gdje je primao 12.000 kuna sve dok se nije otkrilo da je uz plaću od države primao dodatnih 30 tisuća kuna mjesečno kao koordinator braniteljskog tima generala Mladena Markača. Njegovo se ime spominje i u upravljačkoj strukturi tvrtke Josipa Klemma Keter i partneri d.o.o., gdje je bio član društva sve do početka veljače prošle godine. Tek 3. veljače, prema podacima Sudskog registra, izbrisan kao član društva.

On je u APIS došao u vrijeme vlade Zorana Milanovića, u Odjel za poslovnu sigurnost, dok u mandatu Andreja Plenkovića postaje i član uprave. Nakon što je Jutarnji list pisao o njegovom dvostrukom angažmanu Rendulić je smijenjen, no nastavlja još dvije godine raditi u Pleteru. Karijeru 2014. nastavlja u Apisu.

Visoke otpremnine, uhljebi žele bonuse

No ni to nije kraj fantastičnih skandala. Kako su otkrila 24sata, Mateš i član predsjedništva SDP-a Zagreb Denis Hrestak zatražili su stimulativne nagrade veće od 1,2 milijuna kuna nakon što su smijenjeni. Prije toga je Mateš dobio otpremninu od 194.000 kuna, a Hrestak 240.000 kuna. Iako su obojica tvrdila da su bonusi u skladu s kriterijima Vlade, to se pokazalo kao netočno. Za tvrtke koje, poput Apisa, ostvaruju većinu prihoda od države, bonusi za managere nisu predviđene.

Hrestak je čak figurirao kao zamjenik Anke Mrak Taritaš na izborima jer ima visoku funkciju u gradskom SDP-u.

No ni to nije vrh. Vrh je to što je Mateš, koji je kao SDP-ov kadar četiri godine bio u upravi tvrtke Apis IT, istodobno bio i član HDZ-a! Mateš se, inače, iz SDP-a iščlanio nakon što je smijenjen iz uprave tvrtke u koju ga je ta stranka postavila.

Da je bio istovremeno i član i HDZ-a za 24 sata je potvrdila Ena Ercegovac iz odjela za članstvo HDZ-a Zagreb. Dva izvora iz te stranke potvrdila su kako u njihovoj bazi stoji da je Mateš član HDZ-a od 19. siječnja 2004. godine. A da nije riječ o zabuni odnosno dvije različite osobe govori i to što je u članstvo HDZ-a ubilježen s istim datumom rođenja i adresom koja mu stoji u službenom životopisu u tvrtki Apis i u imovinskoj kartici.

Je li to slika tvrtke koja je neutralna, apolitična i u koju treba imati povjerenja? A što se vlade tiče, sama činjenica da se Vlada izjasnila protiv referenduma znači da je ona jedna od zainteresiranih strana i da joj se ne smije povjeriti brojanje bez nadzora.

Dragi Bog nam pomogao…

Tamo gdje prestaje razum tu počinje hrvatska stvarnost!

sa Facebook stranice konflikta

 • 255
 •  
 •  
 •  
  255
  Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *