BILO BI DOSTA, ZAR NE

DRUŠTVENE TEME

Zlata Blaće

Žrtva kao izvor zarade

Ne radujemo se tako velikom broju ništavih kredita i potencijalnim tužbama. To je porazno i za državu i HNB i javne bilježnike koji su solemnizirali takve ugovore.

Raduju se oni koji na tome vide nemoralnu zaradu na tome.

Država i tu ne radi što treba da bi spriječila nemoral.

Vrhovni sud ne donosi stajališta kojima bi se ujednačila sudska praksa sve sukladno zakonu i Direktivi, protumačenoj kroz presude SEU-a koje su obvezujuće. Sve kako bi pravna sigurnost bila dodatna zaštita da raznorazni prevaranti ne mogu dodatno zarađivati na opljačkanima.

Tužbe za povrat stečenog bez osnove nisu tužbe kojima prevareni zarađuje, već vraća ono što mu je ukradeno, pa nije moralno niti bi trebalo biti dopušteno da dio tog novca se slijeva u đepove raznih “pomagača” građanima ili odvjetnika koji ih zastupaju. Odvjetnički trošak je dovoljan i jedino pošteno.

Financijska nepismenost, ne poznavalje prava i strategija otežavanja pristupa sudu zbog troškova i nesigurnosti je odgovornost i obveza države da učini sve da najranjiviji budu zaštičeni.

Ako je obveza suda da pazi na ništetnost, a u ugovoru je ništetna bitna odredba dovoljno bi bilo da se propiše da takvi ugovori nisu valjani i ne obvezuju, niti mogu biti ovršne isprave.

Prijedlozi za ovrhu po takvim ispravama bi se morali odbaciti.

Nepošteni vjerovnici bi onda bili ti koji bi morali podnijeti tužbe za naplatu nesporne tražbine, i to tek nakon što ponude nagodbu sa klijentom kojeg su prevarili.

Računati na to da su ljude onemogučili da tuže zbog toga što su otežali pravo na pristup sudu nije moralno niti u skladu sa Direktivom.

**Svi ovi koji kao jarčići skakuću od sreće zbog toliko ništavog i objašnjavaju da se građani jave njima da im biznis cvate, trebali bi biti onemogućeni i sankcionirani. **

Bar bi mogli hiniti da im je doista stalo do čovjeka.

Veliku su i nepovratnu štetu napravili kaosom sa tumačenjima i nepotrebnom borbom za utvrđenje da je CHF ništetna valuta kod kredita koji su već bili ništetni radi kamate.

Koliko izgubljene imovine građana zbog sve ga što su radili i tzv. borci za prava građana i zakonodavci i sudovi.

Regulator nije spriječio, a institucije nisu sankcionirale pa su prostor našli kvazi zaštitnici.

BILO BI DOSTA, ZAR NE?

  • 56
  •  
  •  
  •  
    56
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *