Bandić oštetio grad Zagreb

DRUŠTVENE TEME

Procijenivši vrijednost zemljišta na mjestu nekadašnje tvornice Badel prije, a ne nakon donošenja urbanističkog plana uređenja, Bandić je oštetio Grad za oko 117,3 milijuna kuna!
Na zadnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine Bandić i HDZ složno su izglasali osnivanje trgovačkog društva Blok Kvatrić d.o.o. koje bi trebalo pokrenuti obnovu bloka Badel, područja unutar Vlaške, Šubićeve, Martićeve, Derenčinove i Kvaternikovog trga. U novoosnovano trgovačko društvo Grad će uložiti zemljište čija je vrijednost procijenjena na 155,42 milijuna kuna, a potom bi se raspisao javni poziv privatnim partnerima za povećanje temeljnog kapitala. Nakon dokapitalizacije poslovni udio Grada Zagreba u trgovačkom društvu određen je na 49%, dok bi privatni partner imao 51%, što bi mu u konačnici osiguralo mogućnost samostalnog donošenja odluka.
Procjenu vrijednosti zemljišta i zgrada u bloku izradila je u ožujku tvrtka Ing ekspert. Prema procjeni vrijednost samog zemljišta je 175,9 milijuna kuna, a ovaj iznos dodatno je uvećan za vrijednost komunalnog i vodnog doprinosa na osnovu postojećih zgrada (6,6 milijuna) te umanjen za trošak uklanjanja zgrada predviđenih za rušenje (4 milijuna) i trošak rekonstrukcije tvornice Pjenica (23,1 milijun).
Predmetno zemljište spada u 3. kategoriju zemljišta jer za njega još nisu doneseni svi potrebni planovi, a kada se oni donesu, preći će u 1. kategoriju te će njegova vrijednost značajno porasti. Naime, prema čl. 10. Pravilnika o metodama procjene vrijednosti nekretnina, zemljište se kategorizira ovisno o spremnosti za gradnju pa je tako zemljište 1. kategorije ono za koje se može odmah izdati građevinska dozvola, dok u 3. kategoriju spadaju ona zemljišta za koja nisu doneseni svi propisani prostorni planovi. Vrijednost zemljišta 3. kategorije je 60% vrijednosti zemljišta 1. kategorije. Drugim riječima, da je za blok Badel već donesen urbanistički plan uređenja, zemljište ne bi vrijedilo 175,9 milijuna, nego čak 293,2 milijuna ili 117,3 milijuna više nego sada!
Slučajno ili ne, pokretanje izrade urbanističkog plana uređenja odlučeno je na istoj sjednici Gradske skupštine kad i osnivanje trgovačkog društva Blok Kvatrić. Izradu plana financira Grad, a njegovo donošenje, ukoliko ne bude nekih prepreka, moglo bi biti već za koji mjesec.
U obrazloženju Odluke o osnivanju trgovačkog društva stoji da minimalni iznos koji ponuditelj za dokapitalizaciju mora ponuditi kao novčani ulog u temeljni kapital (i tako osigurati kontrolni udio od 51%), predstavlja iznos jednak trenutnom temeljnom kapitalu preddruštva, odnosno točno 155,42 milijuna kuna na koliko je procijenjeno ulaganje Grada u vidu zemljišta. Nakon donošenja urbanističkog plana uređenja vrijednost zemljišta koje je uložio Grad će porasti, ali se to neće odraziti na udio Grada u temeljnom kapitalu. Kada bi se uzela u obzir promjena vrijednosti zemljišta, poslovni udio Grada u temeljnom kapitalu društva bi tada bio 63,7%, a privatnog investitora 36,3%. Odnosno, jednostavno rečeno, investitor će s realnim ulogom od 36,3% dobiti kontrolni paket od 51% tako osnovanog trgovačkog društva. Javno privatno partnerstvo na hrvatski način, a to je tek početak.
Zašto se s procjenom vrijednosti zemljišta i osnivanjem trgovačkog društva nije pričekalo dok se ne donesu svi potrebni planski dokumenti i tako podigne vrijednost kapitala s kojim Grad ulazi u partnerstvo? Je li ovakav redoslijed radnji rezultat nemara i neznanja ili je u pitanju pogodovanje, pitanja su na koja bi gradonačelnik trebao dati odgovor. Je li u pitanju još jedno tipično javno privatno partnerstvo u kojem je rizik javni, a profit privatni? Odgovori bi mogli zanimati građane, a možda i istražne organe.

  • 20
  •  
  •  
  •  
    20
    Shares

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *