5G zarada ispred zdravlja

DRUŠTVENE TEME

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G tehnologiju: prvi na redu Samobor, Osijek i Krk

Namjera nam je u 2020. umiroviti 3G i zamijeniti ga s 5G, odnosno efikasnijom uslugom pa tako neće doći do dodatnog zračenja. Za samo pružanje usluge čekamo odobrenje Hakoma. Oni još uvijek sve istražuju, no nema ni potrebe ići prerano s odobrenjem jer tehnologija još nije sasvim zrela – ispričao nam je naglasivši da je važno “ne izgraditi pretjerani hype” budući da je tehnologija još uvijek u ranoj fazi.

Hakom je zasad dopustio pilotiranje 5G mreže s kojim je Hrvatski Telekom počeo u Samoboru, a sljedeći na redu su Osijek i otok Krk. Sam odabir Samobora kao lokacije za pilotiranje i daljnje istraživanje 5G mreže u Hrvatskoj rezultat je nekvalitetnog interneta u nekim područjima, ali i činjenice da je Samobor zbog blizine hrvatskom glavnom gradu vikend odredište mnogih turista. Stoga je Samobor, kazao je Drilo, “hotspot lokacija tijekom vikenda”. Uz to, HT ondje vidi velik industrijski potencijal.

Osijek je, pak, odabran zbog rasta startup zajednice i svojevrsne revitalizacije Slavonije.

– Osijek je zapravo razvojna hrvatska strateška priča. Tamo se rađaju brojni startupovi, a s druge strane, velik broj ljudi ga napušta pa nas zanima što ćemo postići i u kojem će se smjeru priča kretati – pojasnio nam je Boris Drilo.

Uz Samobor i Osijek, HT među prvima u Europi implementirat će 5G mrežu i na otoku Krku. On je privukao pažnju kompanije budući da je tzv. pametan otok koji dosada nije imao adekvatnu infrastrukturu širokopojasnog interneta.

 • 370
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  370
  Shares

3 razmišljanja na “5G zarada ispred zdravlja

 1. 5G mreža,nemamo mi tu šta raspravljat o tome dali je to štetno, nego eventualno kako zatvoriti onog tko je to dozvolio.Za primjer ću uzeti podatak da sa 20 000 Hz pregledavaju organe(UZV).Na 2,54 Ghz radi mikrovalna peć. 5G radi na frekvenciji do 70Ghz.Znači oko 70 milijardi herca.Ako sa 2,54Ghz grijemo i kuhamo hranu,zamislite šta je 70Ghz.To je oružje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *